zaterdag 29 oktober 2016

Seppe en zijn vlieger

Twee weken voor mijn uitgerekende datum stond ik in de stoffenwinkel. Ik had DRINGEND die stof nodig. Op Facebook zag ik dat iemand iets had gemaakt met stof met vliegertjes op, net datzelfde vliegertje dat op Seppe zijn geboortekaartje zou komen. De zoektocht was begonnen. Ik moest en zou die stof verwerken tot een geboortepakje voor mijn pasgeboren zoontje. It was my lucky day! Bij hotstof hadden ze deze stof ook, dus reed ik er snel om. Op zo'n moment is dat voorwassen echt balen.

Een mooi kiind jumpsuit werd het. Och wat vond ik die prachtig. Ik was er zo fier op dat ik het toen al eens toonde aan m'n zus en haar stiekem al verklapte dat er een link was met het geboortekaartje. De letters van zijn naampje waren trouwens ook hetzelfde lettertype als dat van het geboortekaartje. Zei ik al dat ik nogal perfectionistisch ben?




Achteraf gezien was dat voorwassen toch niet nodig aangezien Seppe toch iets te groot was voor z'n pakje en het dus enkel maar aan had 1) de dag na zijn geboorte en 2) de dag dat hij naar huis ging. Omdat hij pas mee kon naar huis toen hij 9 dagen oud was,  moest ik hem er toen wel een beetje in proppen. Wassen heb ik dus niet moeten doen, behalve om het daarna in de kast te leggen.








woensdag 26 oktober 2016

Organizing (1)

Wie naait heeft veel spullen nodig. Op de facebook naaigroepen vragen andere naaisters geregeld tips naar opberg. Ik lees graag mee, maar doe uiteindelijk niet veel met de suggesties van de anderen. Ik vind mijn opbergsysteem niet slecht.

Naast een naaimachine erfde ik ook heel veel ander naaigerief van mijn mama, én zin voor structuur (ook niet onbelangrijk). Mama investeerde een paar jaar geleden in opbergmateriaal voor haar naaigerief. Ze kocht eenvoudige plastic papierlades die ze in een boekenrek zette. Slim gezien! Die hebben nu een plaatsje gekregen in ons huis. Op onze tweede verdieping hebben wij twee slaapkamers met daartussen een gang waar de uitklaptrap naar de zolder zit, én (pareltje van ons huis) een ingebouwde kast. Die was er al toen we dit huis kochten. Een groot deel van deze opbergplaats is nu de bestemming van mijn voorraad naaigerief en stoffen. Tussendoor zal ik af en toe een organizing-blogje posten om alles in detail te tonen.




Veel gebruikt naaigerief
Naaien doe ik beneden in de living, dus mijn veel gebruikt naaigerief staat niet boven, maar bij mijn naaiplekje. Ik heb één ladeblokje die ik daarvoor gebruik.




Ik hou hier alles bij wat ik steeds bij de hand moet hebben tijdens het naaien:
  • Scharen (gewone schaar, stofschaar, kartelschaar, rolmes)
  • Garen en spoelen
  • Lintmeter
  • Spelden en wonderclips
  • Naaimachinenaalden
  • Gewone naalden zijn handig voor de kleine afwerkingen
  • Potlood, balpen, stofkrijt en stofstift om patronen over te nemen
  • Tornmesje (hoewel ik die liever niet al te vaak gebruik)
  • Voetjes
  • Borsteltje om de naaimachine van tijd tot tijd te bevrijden van alle pluizen
  • De oh zo handige universele tang van Prym
  • Patronenmappen (deze zullen hier later in detail opnieuw verschijnen)



Garen en spoelen
Een tijdje geleden besloot ik te 'investeren' in deftige bakjes voor mijn (ondertussen al vele) garen en spoelen. Er bestaan ook heel wat ideeën voor zelfmaak, maar eerlijk gezegd vond ik het toch net iets properder in een simpel bakje dat er speciaal voor gemaakt is.




Naaimachine
Die berg ik nooit op. Die staat altijd klaar om te gebruiken. Alleen als we bezoek krijgen, moet hij wel weg van de tafel. Ik stop hem dan in zijn koffer en zet hem onder de bureau in de living.


Voetjes
Een heel gamma aan naaivoetjes had mama ook bij haar naaimachine. Ik heb ze nog gelaten zoals zij ze bij hield: door elkaar in een simpel bakje. Er bestaan ook vele ideetjes om die supergeorganiseerd bij te houden. Die ideeën vind je op mijn pinterest-bord 'naaikamer'. Maar voorlopig hou ik ze zo bij.


zondag 23 oktober 2016

Truitje voor Vic & Lowie

Dit weekend ging ik op babybezoek bij mijn nichtje die net zoals ik Julie heet, en die net zoals ik dit jaar beviel. Zij kreeg niet één zoontje, maar direct twee. Knap hoe ze het bolwerkt met haar tweeling!

Mijn cadeautje lag al een eindje klaar. Toen ik het maakte, had ik te weinig tijd om zelf iets te naaien dus zocht ik een sneller gemaakt cadeautje. Ik kocht twee dezelfde truitjes en flockte er hun naampjes op met een snor, geïnspireerd door het geboortekaartje.



Ik vertel er graag ook bij dat ik geen cameo heb en het flocken en flexen dus altijd met de hand doe. Deze was nu niet zo moeilijk, maar soms kies ik er wel eens een 'moeilijkere' tekening uit. Naar mijn gevoel is het zo nog handgemaakter dan met de cameo. No offence. 



donderdag 20 oktober 2016

Made by Djoelie

Een doffe dreun op de grond gevolgd door een klepperende brievenbus. Dat was het geluid dat ik vanmorgen hoorde. Voor de zoveelste keer dacht ik, hoopte ik, dat ze eindelijk zouden zijn toegekomen. En ja hoor...

Zie hier,  mijn gepersonaliseerde labels die van nu af aan in elk naaiwerk zullen zitten. 
Ik bestelde ze op Etsy bij VikingLabelling. 




Om de labels in productie te laten gaan moet je eerst een aantal dingen beslissen. Welk kleur? Welke opdruk? Welke kleur van die opdruk? Welk formaat?  ...

De bestelling doorgeven ging vrij vlot. Mijn allerliefste maakte voor mij het ontwerp dat ik doorstuurde naar VikingLabelling. Vanaf dan was het was over en weer mailen met hen, maar ik kreeg telkens heel snel antwoord. Na een dag of twee afspreken met de leverancier, gingen mijn labels in productie. En vanaf dan was het wachten tot ze klaar waren, verstuurd zouden worden en aankomen.




Ik koos voor een zwarte label met gouden opdruk. Daarbij had ik de keuze tussen lurex gold en mat gold. De keuze die ik maakte was lurex, maar wat ik kreeg lijkt toch meer op mat. Een naaiende vriendin bestelde ook gouden bedrukte labels maar dan bij Ali. Ik ben erg benieuwd of zij wel de shiny gold versie zal krijgen. 

maandag 17 oktober 2016

Herfstig kleedje voor Martha

Ik maakte vorige week dit kleedje:


Och, wat ben ik blij dat ik eindelijk nog eens heb kunnen naaien. Dit projectje zat -zoals alle andere projectjes- al een tijdje in mijn hoofd en stond ook op mijn 'to sew lijst': een kleedje voor Martha, dankbaar kind.

Voor de zomer maakte ik een racerback dress voor Lore, maar die bleek te groot. Toen Martha op bezoek was, liet ik het haar passen en het zat als gegoten. Daarop volgde de zomer van Martha en haar kleedje. Ze deed niets anders aan. Sofie (mijn zus en Martha's mama) moest het 's avonds wassen zodat ze het 's anderendaags terug kon aantrekken. Heerlijk dat mijn werk zo in dank werd afgenomen en daarom beloofde ik aan mezelf om haar er ook eentje te geven voor de herfst en winter.

Toen vond ik dit stofje. Prachtig mooi!





Het patroon dat ik voor dit kleedje gebruikte komt van de dromenfabriek. Ik volgde de handleiding helemaal zoals die beschreven staat, maar ik denk dat ik de volgende keer toch enkele dingen anders zal doen.

Dit was de eerste keer dat ik een ingezette mouw naaide. Andere mouwen waren tot nu toe steeds ofwel vast aan het patroon, zoals de Simple dress, ofwel werd die ingenaaid vòòr het dichtnaaien van de zijnaden, zoals bij Kiind. Maar nu naaide ik eerst de schouders en de zijnaden dicht en pas daarna werd de mouw ingezet. Een enorm gefoefel, als je het mij vraagt. De volgende keer overweeg ik toch om de volgorde daar ietwat in te veranderen. 

De lengte van het kleedje pas ik de volgende keer ook aan. Het rokje komt redelijk kort en had gerust enkele centimeters meer mogen zijn. Dat is dan wel het nadeel van tussenin niet kunnen passen. Volgens mij is het beter om de lengte van een maatje groter te nemen, en zo zal ik het ook doen.

Maar behalve deze 'foutjes', is het een superkleedje. Ik ben er heel tevreden van, en mijn klein nichtje ook. 


Toch leuk om zomaar tussenin een cadeautje te krijgen!



En wat een mooie meid! 





maandag 3 oktober 2016

Kraamcadeautje voor mezelf

We hadden geen geboortelijst toen Seppe geboren werd, wel een pamperrekening  (of een stoffenrekening hah). Waarom geen lijst? De meeste spullen hadden we al, de andere konden we lenen en voor de rest kopen we vooral tweedehands voor een pak minder geld. En nu kwam daar nog eens bij dat ik ook veel zelf aan het maken maken was. Soit, een pamperrekening dus.

Toch blijven cadeautjes wel leuk en ik wou -extreem voorbereid as usual- zeker een cadeautje dat ik leuk zou vinden, dus maakte ik een kraamcadeau voor mezelf. Slim bedacht hè.

Ik koos zorgvuldig een mooi stofje uit in de stoffenwinkel, want ik wou heel erg graag een mooi dekentje. Ik zag veel moois, maar toen ik de wolkjes zag, was ik direct verkocht.  Daar maakte ik dus een dekentje van met dit katoentje aan de ene kant en een zachte witte fleece aan de andere kant. Tussen beide stofjes werkte ik mijn babydeken af met een paspel.




Ik had toen nog stof over en maakte enkele slabbetjes. Wel jammer dat Seppe zo'n propere drinker is en nog nooit slabbetjes heeft nodig gehad.




En toen had ik nòg stof over en maakte ik een vlaggenlijntje. Mooi hè. Ik was oorspronkelijk van plan zijn naam erop te flocken. Zie je hoeveel vlaggetjes er zijn en hoeveel letters we hem gaven om te leren in het eerste leerjaar?  Maar uiteindelijk vond ik het ook mooi zo en liet ik de letters achterwege.